Protetica
Distructiile mari dentare (fie de natura carioasa, fie traumatica) care nu pot fi refacute prin obturatie coronara (“plomba”), pot fi reconstruite protetic prin incrustatii sau coroane dentare.
Inlay si Onlay sunt cele mai des folosite coroane dentare.
Coroana dentara se prezinta sub forma unei “cape” ce acopera complet dintele, si are rolul de a proteja structura dintelui, rol esthetic si nu in ultimul rand rol functional.
Etape:
Clinica ( realizata de medic) :
- partea terapeutica (tratamente leziuni existente)
- slefuirea (conform anumitor reguli si criterii)
- amprentarea (‘mulajul”)
Tehnologica (realizata de tehniecieni dentari)
Materiale:
- Integral ceramica
- Zirconiu
- Metalo-ceramica
- Metalica
- Acrilica (provizorie)
Daca dintele nu mai poate fi salvat si este extras, este recomandat de a completa spatiul edentat cat mai repede posibil, pentru a pastra un echilibru morphologic si functional correct. (Astfel vom asigura si mentinerea sanatatii oro-dentare, cruciala in mentinerea sanatatii generale a organismului).
Un spatiu edentat poate fi completat protetic (lucrare fixa -“punte dentara”) sau implantar (implant dentar).
Lucrarea fixa (‘punte dentara”) este folosita pentru a completa o bresa edentate (lipsa unuia sau mai multor dinti)
Se vor folosi ca “stalpi” dintii din imediata vecinatate a edentatiei sau implanturile dentare inserate.
De mentionat, ca “puntea” dentara este o lucrare fixa (se cimenteaza).
Lucrare fixa (metalo-ceramica).
ATENTIE!
Consultati medicul stomatolog in legatura cu masurile “particulare” de igienizare (periaj + masurile suplimentare) in cazul lucrarilor protetice dentare fixe!!!
Daca spatiu edentat este de amplitudine mare (multi dinti lipsa) si nu este posibila protezarea fixa (pe dinti/implanturi) se va alege varianta protezarii mobile ( care se indeparteaza pentru igienizare in fiecare zi).
In functie de materialul din care sunt confectionate, protezele mobile pot fi:
Acrilice: cele mai folosite si accesibile
Acestea pot fi :
- totale: cand nu mai exista nici un dinte prezent; proteza se va sprijini direct pe gingie sau os. (pentru adeziune suplimentara se va folosi pasta speciala tip Fixodent/Corega)
- partiale: cand mai exista dinti restanti; proteza are elemente de mentinere, sprijin si stabilizare (crosete: din sarma sau acrilice) sprijinindu-se pe dintii stalpi, gingie si os.
- Kemmeny (“fluturas”): mentinator de spatiu temporar pina la solutionarea definitiva a edentatiei.
Acrilice flexibile Bio Dentaplast
Protezele partiale flexibile sunt fabricate fara structura metalica, dintr-un material termoplastic semicristalin rezistent si durabil (Bio-Dentaplast). Textura acestuia permite realizarea unor proteze subtiri (grosime de 0,3 mm incomparabila cu grosimea de 2mm in caz de proteza acrilica), eliminind senzatia neplacuta asociata purtarii protezelor dentare. Se pot realiza doar la indicatia medicului stomatolog, daca exista toate conditiile necesare acestui tip de protezare.
Avantaje:
- confort maxim ( grosime redusa, elasticitate, greutate scazuta etc.)
- elasticitate (se pot indoi si rasuci, fara sa crape sau sa se rupa ori sa-si schimbe forma).
- in timp materialul nu-si pierde luciul si nu se uzeaza.
- alternativa ideala pentru pacientii alergici la monomerii reziduali, materialul respectiv nefiind alergic in nici o situatie.
- Materialul prezinta bune proprietati fizice si chimice, cum ar fi: duritate crescuta, rigiditate considerabila, rezistenta la rupere, o foarte buna stabilitate dimensionala, potential toxic sau alergic limitat, rezistenta la fierbere si sterilizare(1500C), rezistenta la acizi slabi, alcooli, bai de spalare, nerezistent la acizi cu pH<4.
Scheletate
Se pot realiza doar la indicatia medicului stomatolog, daca exista toate conditiile necesare acestui tip de protezare.
AVANTAJELE PROTEZEI DENTARE:
- Rapiditatea executiei.
- Costul redus.
- Rezultate estetice multumitoare.
DEZAVANTAJELE PROTEZEI DENTARE:
- confort redus (mobilitate)
- senzatie de corp strain
- apasa direct pe gingii (cu timpul osul se resoarbe)
- impune anumite restrictii alimentare
- necesita adezivi speciali (cost zilnic suplimentar)
- nu sunt acceptate de toate persoanele care incearca sa le poarte
- periodic trebuie rebazata, captusita sau refacuta complet, deoarece intervine uzura materalului acrylic (plastic) si modificarea tesuturilor de sprijin (osul se atrofiaza).
Etapele realizarii proteze
- Înainte de începerea tratamentului protetic propriu-zis, în urma consultației se pot găsi și alte probleme dentare prezente în cavitatea orală.
- Se efectuează un tratament pre-protetic reprezentat de asanarea cavității orale și un tratament proprotetic ce constă în intervenții asupra fibromucoaselor si osului ( doar dacă sunt necesare).
- Se amprentează apoi arcadele și se înregistrează relațiile de ocluzie, oferind medicului stomatolog și tehnicianului dentar informațiile necesare efectuării protezei.
- Sunt necesare ședințe ulterioare pentru stabilirea formei dinților, a culorii și a adaptării protezei pe câmp.
- După ce sunt realizate protezele finale, acestea sunt aplicate pe câmpul protetic și medicul va da pacientului indicațiile legate de întreținerea lor.
Proteza dentara va avea un aspect natural și va restabili funcțiile aparatului dento-maxilar și zâmbetul, mai ales atunci când sunt corect îngrijite.
Acomodarea cu proteza. Intretinerea protezei
O proteza se va fixa initial greu pe gingie, motiv pentru care pot aparea frecvent zone de presiune si inflamatii gingivale. In cazul in care acestea devin neplacute si ramin netratate, in timp, se poate ajunge la iritatii si chiar vegetatii ale mucoasei gingivale. Pentru prevenirea locurilor de presiune si a inflamatiilor, regula de aur este igiena orala frecventa. Curatati proteza zilnic, daca este posibil dupa fiecare masa, cu o periuta pentru proteze si cu tablete de curatare. Acestea au si proprietati odorizante.
Purtati in permanenta proteza dentara, numai astfel va veti putea obisnui cu acel „corp strain” care va ocupa cavitatea bucala. Purtati proteza dentara inclusiv atunci cand dormiti,in timpul somnului au loc procese biologice de adaptare. Scosul protezei in timpul somnului va ingreuna adaptarea la purtarea ei.
Respectati cu strictete regulile de igiena ale protezei dentare – dupa curatarea cu o periuta si detergenti neabrazivi, este utila folosirea unei solutii dezinfectante si odorizante formate prin dizolvarea unei tablete speciale in jumatate de pahar cu apa.
Curatati proteza dupa fiecare masa si, o data pe zi, folositi solutia dezinfectanta. Succesul pe termen lung al protezei depinde de mentinerea igienei riguroase.
Evitati alimentele lipicioase sau tari (nuci, nuga, caramele, chifle tari).In timpul vorbitului, limba trebuie sa se obisnuiasca la conditiile modificate ale cavitatii bucale. In special sunetele suierate suna ciudat, insa repetitia este mama invataturii ! Daca stabilitatea protezei nu este eficienta (aceasta se balanseaza sau nu sta fixa pe gingii) este utila folosirea unei creme adezive speciale. Chiar si in cazul unor salivatii abundente, aceste creme pot fi utile. Acestea se gasesc in farmacii ,vi le va recomanda medicul stomatolog.
Recomandari pentru ingrijirea protezei:
- Intotdeauna manevrati proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa. Daca o scapati, se poate sparge.
- Nu lasati proteza sa se usuce. Cind nu o purtati, tineti-o intr-o solutie speciala pentru curatat proteze sau in apa curata. Nu folositi apa calda, pentru ca o poate deforma.
- Periajul zilnic al protezei va inlatura resturile alimentare si placa bacteriana si va impiedica patarea acesteia.
- Periati-va gingiile, limba si palatul in fiecare dimineata cu o periuta moale, inainte de fixarea protezei. Astfel veti stimula circulatia in tesuturi si veti indeparta placa bacteriana.
- Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adresati-va medicului dentist. Nu incercati sa o reparati singur(a), pentru ca se poate distruge definitiv.
ATENTIE !
- Vorbitul cu proteza dentara este usor „suierat”. Nu va ingrijorati, o sa dispara in timp.
- Cititi tare, vorbiti cu prietenii, pentru ca exercitiul duce la perfectiune.
- In primele doua saptamini, mancati doar alimente moi si maruntite, care pot fi mestecate cu usurinta.
- Îcercati sa mestecati alimentele in ambele parti, astfel incat sa nu se balanseze proteza. Atunci cand muscati, folositi partea laterala a danturii. Proteza totala, de cele mai multe ori insa, se desprinde chiar si asa. Nu e nici o tragedie daca vei folosi de acum doar cutitul pentru a taia alimentele.
- Comportati-va normal, nu va ginditi nici o secunda ca cineva ar putea observa ca purtati proteza. Daca aveti probleme cu fixarea protezei, puteti folosi adezivi speciali care ajuta la realizarea unei stabilitati perfecte. Ganditi-va mereu ca nici un interlocutor nu observa ca purtati proteza. Fiti destins si convins ca proteza va confera naturalete.