Ortodontie

Ortodontia este ramura stomatologiei, care se ocupa de alinierea optima functionala si estetica a dintilor.

Datorita progresului, in prezent exista aparate dentare discrete, chiar aproape invizibile, pentru a elimina potentialul discomfort estetic al purtarii unui aparat dentar.

Aparatul dentar nu este destinat doar pentru a obtine o dantura cu aspect frumos,ci poate remedia problemele danturii.

Avem nevoie de un aparat dentar daca:

  • dintii permanenti au aparut mai tarziu decat este normal;
  • dintii nu se suprapun corect;
  • disproportia maxilarului si danturii cu restul fetei;
  • pierderea intarziata a dintilor de lapte;
  • dintii inghesuiti sau distantati;
  • dificultati la masticatie;
  • afectiune a mandibulei, etc.

Aparatul dentar poate fi solutia ideala pentru obtinerea unei danturi sanatoase, frumos si armonios aliniate.

Tipuri de aparate dentare:

Aparatele dentare metalice sunt cele mai comune aparate, datorita raportului calitate-preţ, sunt cele mai eficiente în tratarea tuturor anomaliilor dento-maxilare, se pot personaliza cu ajutorul elasticelor colorate, iar costul de tratament este mai redus.

Aparatele dentare transparente-safir  sunt realizate dintr-un cristal matur de safir, un mineral foarte dur și aproape invizibil. Acest tip de aparat ofera confort, datorită rotunjirii marginilor bracketurilor, astfel , oricine se poate adapta cu purtarea lui într-un timp scurt.

Eficiența aparatelor dentare de safir este apropiată de cea a aparatelor metalice, la un preţ accesibil,dar puțin mai rezistente.

 

Aparatele dentare tip Gutieră – sunt invizibile şi pot îndrepta dinţii eficient, dar nu conţin bracketuri sau sârme. Aceste aparate folosesc o tehnologie computerizată 3D care transformă amprentele dentare într-o imagine 3D, după care se realizează seturi de gutiere cu ajutorul cărora se îndreaptă dinţii, progresiv. Aparatele tip Gutiera sunt  aproape invizibile şi oferă un confort mai bun faţă de alte tipuri de aparate.

 

Aparatele dentare Ceramice – sunt realizate din ceramică de culoare albă, semi-transparentă, care se îmbină bine cu dinţii şi  rezistente la pete. Sunt aparate confortabile,doar ca sunt mai fragile decât aparatele metalice.

 

Aparatele dentare linguale – sunt cele mai estetice aparate dentare, fiindcă se aplică pe suprafaţa internă a dinţilor și sunt invizibile. Ele folosesc o tehnică computerizată pentru a stabili planul de tratament, fiind eficiente în majoritatea cazurilor. Aparatele dentare linguale prezintă un grad ridicat de comfort,cu timp de tratament redus, datorită materialelor şi tehnicii  folosite.

Aparatele dentare mobile – sunt aparate, care ghideaza creșterea maxilarilor, pentru ca dinții să aibă spațiul necesar. Ele se pot scoate din gură și sunt folosite pentru copii aflaţi în creştere, cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani. Aparatele dentare mobile tratează anomaliile dento- maxilare de la stadiul lor incipient,fiind un tratament mai eficient şi fără risc de recidivă.